UiTPAS in regionaal verband?

Wim D’Haeyer, specialist regionale vrijetijdscommunicatie, legt uit waar je moet aan denken. Heb je vragen hierover, mail dan gerust naar info@uitpas.be.

Een UiTPAS in regioverband is een goed idee. Niet alleen creëer je een groter en diverser aanbod voor jouw inwoners, je kan ook communicatief je krachten bundelen zodat je nog meer mensen bereikt. Dat is dan ook één van de redenen waarom UiTPAS intergemeentelijke samenwerking toejuicht en actief stimuleert.  


Een regionale UiTPAS komt er echter niet zonder slag of stoot. Je denkt best op voorhand na over enkele zaken. We lijsten ze graag even voor jou op.

Kansentarief: welke criteria

Het kansentarief via solidaire kostendeling, waarbij de toegangsprijs wordt gedeeld tussen de rechthebbende, aanbieder en de lokale overheid,  geldt als een basisprincipe bij UiTPAS. Maar wie heeft nu recht op kansentarief? Gaat dit over personen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming? OCMW cliënteel? Schuldbemiddeling? Het is belangrijk dat alle deelnemende gemeenten in de regio dezelfde criteria gebruiken. Bespreek dit op voorhand met de lokale netwerken van de deelnemende gemeenten, de OCMW’s, verenigingen waar armen het woord nemen en bevoegde politici.

Solidaire kostendeling in een regio

Participatie stopt niet aan de gemeentegrenzen. Solidaire kostendeling dus ook niet. Wanneer persoon X uit Aalst participeert aan een sportkamp in Lede worden de kosten gedeeld tussen persoon X, de lokale overheid Aalst en de aanbieder van het sportkamp in Lede. Maak op voorhand goede afspraken over intergemeentelijke facturatie.

Sparen en ruilen

Een regionale UiTPAS zorgt voor meer promotionele mogelijkheden. Een groter potentieel publiek, meer evenementen waar punten kunnen worden gespaard, meer voordelen om uit te delen. Als regio is het belangrijk dat je een evenwichtig voordelenkader samenstelt zodat je elkaar niet beconcurreert, maar wel versterkt.

 

UiTPAS werkgroep

Om een regionale UiTPAS voor te bereiden kan het nuttig zijn om een  regionale werkgroep samen te stellen die het geheel trekt en coördineert. Daarbij is het belangrijk dat de werkgroep het mandaat krijgt om zaken te beslissen. In de werkgroep plaats je best personen uit alle deelnemende gemeenten met een vertegenwoordiging van de cultuur-, jeugd-, sport- en welzijnssector. Denk daarbij zeker ook na over de doorstroming van beslissingen uit deze regionale werkgroep naar het lokale niveau. Er schuilt een gevaar in verschillende snelheden op de verschillende niveau’s. Zorg ervoor dat iedereen de juiste informatie blijft hebben.
Regionaal samenwerken is dus per definitie intergemeentelijk samenwerken. Wil je Katrien Wauters manier van intra-gemeentelijke samenwerking lezen? Klik dan hier.

Advertenties